Geschiedenis

Amsterdam Staff Band

Op 7 december 1959 werd dit Nationaal Muziekkorps ontbonden, maar in 1961 startte men met het Nationaal Hoofdkwartier Koperensemble o.l.v. kapitein Fokke Palstra en onderkapelmeester majoor Cor Nieuwland. In het jaar 1962 kreeg dit ensemble van het Internationaal Hoofdkwartier toestemming de naam Amsterdam Staff Band te voeren.

In 1970 werd brigadier Cor Nieuwland aangesteld als kapelmeester. Hij zou, in twee periodes, tot 1986 kapelmeester blijven. Majoor Maurice Cooper heeft, als eerste buitenlandse kapelmeester, de ASB geleid van 1975 tot 1979. Luitenant Dick Krommenhoek werd in 1986 voor de eerste maal kapelmeester van de band en hoofd van de afdeling Muziek. Hij werd in 1991 opgevolgd door kapitein Peter Ayling. In 1994 kreeg kapitein Ayling een nieuwe aanstelling in Engeland en kapitein Dick Krommenhoek werd opnieuw benoemd als kapelmeester van de Staff Band naast zijn taak als divisie-officier en later als hoofdredacteur. Deze tweede aanstelling zou duren tot 1997. Vanwege het aanvaarden van een aanstelling in Denemarken moest een opvolger voor Dick Krommenhoek gevonden worden. Deze werd pas definitief gevonden in 1998, toen Don Jenkins, de voormalig kapelmeester van de Bristol Easton Band een aanstelling als hoofd afdeling Muziek en kapelmeester van de ASB aanvaardde.

In de tussenliggende periode hebben kapelmeester Henk Dijkstra en Lt. Kol. Maurice Cooper ieder gedurende enige maanden het kapelmeesterschap waargenomen. Don Jenkins is gedurende twee seizoenen de kapelmeester geweest; na zijn pensionering werd hij in 2000 opgevolgd door Howard J. Evans. Na een zeer succesvolle periode, die afgesloten werd met een tournee door Engeland en een concert in de Royal Albert Hall in Londen, werd hij in 2006 opgevolgd door oud ASB muzikant Thijs Musch. Thijs werd in 2009 opgevolgd door oud ASB muzikant en onderkapelmeester Olaf Ritman.

Pagina's: 1 2 3