Premier Brass 2023

Op zaterdag 25 november 2023 vindt de volgende editie van Premier Brass plaats in Vlaardingen. Sinds 2002 is Premier Brass een belangrijk concert op de agenda van brassbandliefhebbers; een jaarlijks terugkerend evenement waar de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils samen met een gerenommeerde brassband en een gastsolist het podium betreedt. Dit jaar zijn dat Brassband Rijnmond en tubasolist Les Neish.

Het eerste Premier Brass-concert van de Amsterdam Staff Band vond plaats in 2002; tevens met Brassband Rijnmond. Deze samenwerking met een brassband buiten het Leger des Heils beviel uitstekend en zo werd een reeks van Premier Brass-concerten georganiseerd met o.a. Brassband De Wâldsang, Brassband Schoonhoven, Brass Band De Bazuin Oenkerk en Brassband Limburg. Solisten die deelnamen aan Premier Brass waren o.a. David Childs, Owen Farr, Richard Marshall, Katrina Marzella en Steven Mead. Van deze Premier Brass-concerten zijn diverse live-cd’s verkrijgbaar.

Premier Brass 2023

De Amsterdam Staff Band is trots op de line-up voor 2023! Dit jaar zijn dat, naast de Amsterdam Staff Band zelf, Brassband Rijnmond en tubasolist Les Neish. In een afwisselend programma zullen deze gasten zorgen voor een memorabele avond.

Brassband Rijnmond

Brassband Rijnmond is één van de topbrassbands van ons land. De band bestaat uit een mix van professionele musici, conservatorium studenten en enthousiaste amateurs, allemaal met hetzelfde doel: op zo hoog mogelijk niveau te musiceren met een gezonde dosis plezier. De kwaliteit van de muzikanten gecombineerd met een plezierige sfeer heeft geleid tot een stabiele bezetting en mooi ingespeeld orkest waardoor Brassband Rijnmond zich inmiddels jarenlang tot de nationale top mag rekenen. Mooie resultaten op wedstrijden en spetterende concerten hebben gezorgd voor veel waardering en een enthousiaste, publieksvriendelijke reputatie in binnen- en buitenland.

Hoogtepunten zijn de twee nationale titels, hoge klasseringen op de Europese Brassband Kampioenschappen, tweemaal winnaar Dutch Open Brassband Championship, vier Open Franse titels inclusief verzorging van het galaconcert van de French Open Brass Championship voor een uitzinnige, uitverkochte zaal. Een kleine greep uit de vele bijzondere evenementen waaraan de band heeft meegedaan: het Wereld Muziek Concours, het Colors of Brass Festival met medewerking van topsolisten als Jurgen van Rijen, Bart van Lier en Eric Vloeimans, diverse buitenlandse concertreizen, concerten met de Limburgse troubadour Gé Reinders en de Vlaamse Brelspecialiste Micheline van Hautem, begeleiding van theatervoorstellingen van onder ander the New Zealand Dance Company en de feestelijke tewaterlating van een containerschip in de Rotterdamse haven.

De bijzondere klankkleur van een brassband, het brede, gevarieerde repertoire en de uitgebreide percussiesectie zorgen voor zeer afwisselende concerten van ingetogen ballades en koralen, swingende jazz en rumba tot stampende marsen. Een concert van Brassband Rijnmond biedt voor elk wat wils.

Brassband Rijnmond staat sinds 2023 onder de enthousiaste en vakkundige leiding van Luc Vertommen.

Brassband Rijnmond

Les Neish

Les Neish heeft een carrière opgebouwd als solist, kamermusicus en docent met een wereldwijde reputatie. Bekend om zijn muzikaliteit, kunstenaarschap en hoge communicatieniveau, verblindt Les het publiek met fantastische techniek en verbluffend muzikaal vakmanschap.

Met het uitvoeren van het eerste solo-tubarecital in de Bridgewater Hall, Manchester en de eerste tubaspeler die de Worshipful Company of Dyers Award ontving tijdens de Royal Overseas League Competition, heeft Les altijd de grenzen verlegd. Zijn drie solo-opnames, Salt of the EarthShine en Affinity, hebben talloze prijzen gewonnen, waaronder Brass Band WorldBritish Bandsman4barsrest.com Solo CD of the Year en de prestigieuze Roger Bobo Award in Recording Excellence van de International Tuba Euphonium Association.

Buiten zijn solo-optreden maakt Les deel uit van de tubasectie van de in Amerika gevestigde Brass Band of Battle Creek en is hij lid van het Fine Arts Brass Ensemble, een groep met een geschiedenis van 30 jaar die in meer dan 60 landen heeft opgetreden. Hij trad op met orkesten door het hele Verenigd Koninkrijk, waaronder de Halle, RTE Concert, RTE Symphony, Ulster Orchestra en London Symphony Orchestra.

Naast zijn optredens is Les tubaprofessor aan het Trinity Laban Conservatoire en geeft hij les aan het Royal Northern College of Music, de RNCM Junior School, het Royal Birmingham Conservatoire, Salford en Huddersfield Universities. Hij heeft masterclasses gegeven aan het Sydney Conservatorium, het UMKC Conservatorium, Kansas City, de Royal Academy of Music, Londen en andere prestigieuze instellingen over de hele wereld.

Hij heeft gediend als docent voor de National Youth Brass Band van Groot-Brittannië, Schotland, Wales en Zwitserland en heeft recitals gegeven en lesgegeven in het Verenigd Koninkrijk, Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Japan en Australië.

Het inspireren van toekomstige generaties koperblazers is een echte passie voor Les. Tijdens de Covid-19-pandemie creëerde hij een meespeelproject voor brassbands met support van Arts Council van Noord-Ierland. Hierdoor konden spelers nieuwe muziekstukken leren, leren van topprofessionals en ook online optreden.

Les speelt exclusief op Besson-tuba’s en is Endorser voor Besson en Buffet-Crampon; een relatie die nu het 20e jaar ingaat.

Amsterdam Staff Band

Gastheer en organisator van Premier Brass is de Amsterdam Staff Band van het Leger des Heils. De Amsterdam Staff Band werd in 1962 opgericht en bestaat uit muzikanten vanuit het hele land die allemaal actief zijn binnen een korps (kerkelijke gemeente) van het Leger des Heils. Met het maken van muziek geven de muzikanten invulling aan hun persoonlijk geloof in God. Het repertoire van de Amsterdam Staff Band bevat dan ook een boodschap die is gebaseerd op het Evangelie van Jezus Christus en Zijn liefde voor deze wereld. Maandelijks reist de Amsterdam Staff Band het land door om op verschillende locaties concerten te geven en leveren zij een bijdrage aan samenkomsten (kerkdiensten) van het Leger des Heils. Regelmatig maakt de Amsterdam Staff Band tournees naar het buitenland. In het verleden werden landen bezocht als Canada, Denemarken, Finland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Zweden. In april 2018 maakte de Amsterdam Staff Band opnieuw een tournee naar de Verenigde Staten. De Amsterdam Staff Band staat op dit moment onder leiding van kapelmeester Olaf Ritman. De Amsterdam Staff Band is officieel ambassadeur van Besson en speelt exclusief op Besson-instrumenten.

Concertlocatie:

Kerkgebouw Leger des Heils Vlaardingen
Magnoliastraat 41, 3135 VR Vlaardingen

Aanvang 19.30 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@premierbrass.nl of 06-30098613.

Amsterdam Staff Band