Vertrek Olaf Ritman

Click here for the English version.

Na 14 jaren muzikaal leiderschap als kapelmeester van de Amsterdam Staff Band heeft Olaf Ritman aangegeven aan het eind van 2024 zijn taken neer te leggen. Hij heeft deze positie dan 15 jaren vervuld.

Olaf kijkt dankbaar terug op een geweldige tijd als kapelmeester van de ASB, maar voelt dat het nu tijd is om meer tijd voor zichzelf en zijn gezin te hebben.

Olaf werd lid van de ASB als solo cornetist in 2000 toen de band onder leiding van Howard Evans stond. In die periode werden steeds meer composities van zijn hand op het repertoire van de band gezet, waardoor hij zich ook verder heeft kunnen ontwikkelen als componist.

Bij het aantreden van Thijs Musch werd Olaf aangesteld als onderkapelmeester en heeft hij regelmatig repetities en concerten gedirigeerd, waaronder een deel van de tournee naar Finland in 2009.

Kapelmeester Olaf Ritman (2017)

Na het vertrek van Thijs aan het einde van seizoen 2008/2009 werd Olaf gevraagd de positie van kapelmeester over te nemen. Dat was een vraag waarover hij niet lang hoefde na te denken. Dus zo geschiedde.

In de jaren waarin Olaf kapelmeester was heeft de band talloze (openlucht) concerten gegeven en samenkomsten geleid, zijn er 12 CD’s opgenomen en zijn er 8 buitenlandse trips gemaakt, waaronder naar Canada (2013) en de USA (2018). Onder zijn leiding mocht de ASB het middagprogramma van ISB 120 openen in de Royal Albert Hall in Londen (2011), waarmee grote indruk werd gemaakt.

Ook zijn in deze periode de Premier Brass concerten weer nieuw leven ingeblazen, is ervoor gezorgd dat de muziek van de ASB op alle populaire streamingsdiensten te beluisteren is en is het aantal video’s dat op het YouTube kanaal van de band te beluisteren is enorm toegenomen. Tevens is Olaf initiatiefnemer van het tweejaarlijkse Brass Weekend geweest en is onder zijn leiding de ‘Open Repetitie’ ontstaan, waarbij brass muzikanten de gelegenheid krijgen om een avond met de ASB mee te spelen.

Door alles heen heeft Olaf getracht op zijn manier een bijdrage te leveren aan de uitbreiding van God’s koninkrijk. Door zijn manier van leidinggeven aan de band, de keuze van het repertoire, de opbouw van de concertprogramma’s en de profilering van de band binnen het Leger des Heils in Nederland en daarbuiten.

Het Nederlandse territorie is Olaf zeer erkentelijk voor de inspirerende wijze waarop hij zijn rol als kapelmeester zo’n lange periode trouw heeft ingevuld. Hij zal door de bandleden, maar ook door vele anderen gemist worden.

Kapitein Anita Kamperman, veldsecretaris

In het najaar van 2024 zal er een afscheidsconcert gepland worden. De precieze datum zal worden gecommuniceerd via de Facebook pagina van de band.